F.A.Q. Back to Eden moestuin

De meest voorkomende vragen die je misschien gaat tegenkomen tijdens je Back to Eden moestuin

Hoeveel centimeter houtsnippers heb ik nodig voor mijn moestuin?

Er worden door Paul Gautschi 2 mogelijkeden gegeven wanner je wilt beginnen met een moestuin, namelijk:

 1. Je begint volledig met houtsnippers. Dan heb je een laag van ongeveer 15- 25 cm aan houtsnippers nodig voor je moestuin. Denk er weel aan dat het langer duurt voordat je een geschikte mulchlaag hebt. Een mooie tijd om dus te starten met een groentetuin is in de herfst. Tevens heb je dan meer dan genoeg bladeren en houtsnippers tot je beschikking! Vergeet niet om de grond af te dekken met wat krantenpapier.
 2. Je wilt een snelle start maken. Ga er dan vanuit dat je naast een 10 cm aan houtsnippers ook zelf compost moet aanbrengen +/- 10 cm. Eerst een laag krantenpapier, dan een laag compost en daarna de houtsnippers
Kan ik ook hout zaagsel of stenen gebruiken?

Ja dat kan. De back to eden methode gaat niet alleen om houtsnippers, maar het gaat om het bedekken van de aarde. Natuurlijk werkt de ene bedekking beter dan de andere, maar het idee blijft hetzelfde. Zorg natuurlijk wel voor onbewerkt organisch materiaal.

Kan ik houtsnippers van alle bomen en struiken gebruiken?

Zeker, alhoewel ik persoonlijk zelf coniferen niet zou gebruiken. Paul Gautschi zegt dat het van groter belang is dat je een verscheidenheid hebt aan de grote van houtsnippers dan van welke bomen ze komen. Daarnaast komt ook nog dat iedere bedekking van de aarde beter is dan geen bedekking. Ook zegt hij dat dennenbomen eventueel zouden kunnen. De grond wordt door de naalden namelijk luchtiger.

Hoe kom ik aan houtsnippers voor mijn moestuin?

Je zou het volgende kunnen proberen om (gratis?) houtsnippers te krijgen. (Vaak zijn aan vervoer van de houtsnippers kosten verbonden)

 1. Vraag je gemeente of ze houtsnippers hebben
 2. google naar gratis houtsnippers
 3. kijk op marktplaats en zoek naar houtsnippers
 4. Vraag aan staatsbosbeheer bij jou in de buurt of ze een beleid hierover hebben
Kan ik mijn grond nog een keer omploegen?

Nee, dat kan echt niet. Laat de natuur zijn gang gaan en zorg voor een voldoende laag aan houtsnippers op je grond.

Ik heb mijn grond toch omgeploegd, wat nu?

Dat is een nare situatie. Je hebt dan namelijk de goede grond boven gebracht en de slechte grond naar beneden waar je je plantjes in wil zaaien. Daarnaast zal de goede grond slecht worden omdat deze nu bloot op de aarde ligt! Je zult dus nu eigenlijk weer opnieuw moeten beginnen.

Moet je de grond ook laten rusten?

Paul Gautschi zegt dat hij zijn land nooit laat rusten. Hij noemt in zijn film dat de grond niet gestrest is omdat het in balans is. Daardoor heeft de grond geen rust nodig. Ook beweert hij dat hij nooit gewassen op andere plekken neerzet, altijd op dezelfde plek.

 

Is het mogelijk om meerdere hectares aan groenten te kweken?

Dat is zeker een mogelijkheid. Je hebt alleen veel houtsnippers nodig en het eerste jaar ben je er dus erg druk mee. De jaren daarna begint het makkelijkere leven!

Waarom zie je de back to Eden methode niet terug in de landbouw?

Werkelijk geen idee waarom. Ik heb zelf het idee dat alle landbouw scholen door de jaren heen het meest essentiële zijn  vergeten: namelijk het bedekken van de grond. Als ik rondkijk zie ik overal groenten groeien in een toplaag van in de zomer vaak droog zand. Lijkt me niet goed. Ook denk ik dat de kosten van de moderne landbouw met alle middelen die ze nodig hebben, onnodig hoog zijn. Bij mijn weten moet ook deze methode geschikt zijn om op grotere schaal groenten te kweken.

Hoe haal je slakken en pesticiden uit je moestuin?

Waarom zou je dat doen? Slakken eten (volgens Paul Gautschi) alleen de dode, gestresde of doodgaande planten op. Een ziekteplaag geeft iets aan over de kwaliteit van je moestuin. Je moet proberen de oorzaak daarvan te vinden en deze weg te halen.

ik heb weinig direct zonlicht in de tuin, wat kan ik wel verbouwen?

Ook met weinig direct zonlicht in de tuin zijn er altijd groenten die het goed zullen doen. Hieronder een lijst van groenten die je kunt gaan verbouwen in je back to Eden moestuin:

 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Sla
 • Selderij
 • Uien
 • Broccoli
 • Wortels
 • Kool
 • Radijsjes
 • Bieten
Bladeren van plantjes worden geel

De plantjes krijgen waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen. De eerste jaren van je nieuwe back to Eden moestuin is de mulch nog niet 100% duurzaam. Je zult dus wat extra moeten toevoegen. Misschien is het een goed idee om een wormenbuis te beginnen.