Makkelijk of moeilijk voor beginners een moestuin?

makkelijk moestuin hark

Makkelijk? dat kan niet! Tenminste dat denk je als je wilt beginnen met een moestuin. Je wilt het jezelf natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken. Je gaat zoeken op internet en daar kom je allerlei zaken tegen die je eigenlijk niet had verwacht. Het begint erop te lijken dat je avontuur om een moestuin te beginnen hier al eindigt. Dat snap ik want je komt veel op internet tegen over ph-waarde, specifieke compost, groentes die wel en niet samen mogen, vruchtwisseling, dat je het idee kan krijgen dat het allemaal erg lastig lijkt. Maar het is echt niet zo lastig als het lijkt. Eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt.

Een moestuin: hoe makkelijk wil je het hebben

Kijk eens naar hoe moeder natuur het allemaal doet. Verplaatsen daar de bomen en struiken iedere paar jaar? Wordt de ph-waarde van de bodem gemeten en desnoods aangevuld met compost? Nee!
Waarom moeten wij dat dan wel allemaal in onze moestuin? Ik heb echt Geen flauw idee. Het belangrijkste in mijn ogen is dat je begint met vruchtbare en voedselrijke grond. Deze grond zul je zelf moeten creƫren, maar dat gaat vanzelf wanneer je de bodem bedekt met bijvoorbeeld houtsnippers met blad vermengt. Het enige wat je nu moet doen is geduld hebben en zorgen dat de houtsnippers al je grond bedekken. Dit bedekken zorgt ervoor dat er leven in de brouwerij komt onder de grond en vanaf dan neemt de natuur het heft weer in eigen hand. Kijk maar eens hoe de grond eruit ziet in het bos. Behalve de paden, zul je zien dat alles bedekt is!

Wat te doen bij ziekten in mijn Back to Eden moestuin?

Helaas zal dit misschien gaan voorkomen. Spuiten met wat voor middel dan ook is geen oplossing. Je zult net als in de natuur je verlies moeten nemen. Wanneer je je moestuin toch gaat behandelen met bestrijdingsmiddelen, moet je weten dat je waarschijnlijk ook de goede insecten gaat verjagen. Ook bij gebruik van Bio-producten. Haal de plantjes er uit en hopelijk kun je nog wat nieuwe groenten planten in dat jaar. Wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je het risico verminderd op hele mislukte oogsten is te zorgen voor een verscheidenheid aan groenten tijden het planten.

Makkelijke groenten in mijn Back to Eden moestuin

Hier een lijst waar je de meeste successen mee kan boeken voor een beginnende Back to Eden moestuin en moestuinder:
Sla, aardbeien, bonen, andijvie, spinazie, aardappels, snijbiet, asperges. Mocht ik nog erg makkelijke groenten zijn vergeten dan hoor ik het graag.

Waar koop je deze zaden?

Ik kan nog geen aanbeveling hiervoor geven, maar zorg er wel voor dat je bio-zaden aanschaft, maar dat lijkt me logisch šŸ™‚

 

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geĆÆnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeĆ«n te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *