Mulchen met houtsnippers in je moestuin

mulchen met houtsnippers moestuin

Het mulchen met houtsnippers in je moestuin is niets meer dan het toevoegen van een houtsnipperlaag op je moestuin. Voordat je hiermee gaat beginnen moet je er wel voor zorgen dat je eerst een laag krantenpapier op de grond neerlegt en daarna een laag houtsnippers van plus minus 15 – 25 centimeter dik. Om misverstanden te voorkomen, je kunt ook het blad van de takken samen met houtsnippers gebruiken om te mulchen. Probeer trouwens geen takken van coniferen te gebruiken.

mulchen met houtsnippers : moet ik nog wat doen?

Nee je hoeft helemaal niets meer te doen. Laat de natuur zijn gang gaan, de afbraak van de houtsnippers is namelijk al begonnen. De eerste wormen en pissebedden komen tevoorschijn en zij zullen er voor zorgen dat je nog betere humus in je grond krijgt. Er zullen op den duur ook de benodigde schimmels en bactiëren komen, dit alles weer om je grond nog beter te maken.

Is dit alles?

Ja. Je kunt het beste beginnen te mulchen met houtsnippers in de herfst. De mulchlaag is dan verder ontwikkeld als je in het voorjaar wil gaan zaaien.

Belangrijk: Het zaaien en planten in een Back to Eden moestuin (houtsnippers) doe je onder de mulchlaag in de grond. Schuif hiervoor de houtsnippers en mulchlaag aan de kant totdat je de grond hebt bereikt. Hier stop je de zaden en plantjes in. Daarna niet bedekken met de houtsnippers, alleen met wat grond. Als de plantjes opgekomen zijn kun je de houtsnippers terug harken.

Nooit de houtsnippers gaan spitten! Er is dan een kans dat de stikstofbehoefte van je planten in gevaar komt

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geïnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeën te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *