Een eigen moestuin: waarom het wel kan

Eigen moestuin waarom wel

Ik ben vandaag gewoon eens domweg gaan vragen. Vragen waarom mensen geen eigen moestuin hebben. Je krijgt daarop de meest uiteenlopende reacties. Maar vooral de factor tijd en het feit dat mensen er geen vertrouwen in hebben, spelen een erg grote rol. Zo heb ik nog veel meer punten gehoord, maar die laat ik nu even achterwege en wel om het volgende. Thuis gekomen, bedacht ik mij dat ik eigenlijk een totaal verkeerde vraag heb gesteld. Een vraag stellen waarom iets niet kan, is mensen direct al gelijk geven waarom ze het niet doen. Een veel te negatieve vraag voor iets wat super mooi behoort te zijn. Niets is namelijk mooier dan een groentetuin, waar ook bloemetjes groeien die groenten worden! En helemaal dat je dat vanaf het zaadje meemaakt, maakt het voor bijna iedereen een feest om naar te kijken.

Waarom een moestuin wel kan

  • Heb je een kleine tuin of balkon, dan kun je kiezen voor zoveel mogelijk verticaal te laten groeien. Er zijn vele blogs en mogelijkheden te vinden op internet, dus doe daar je voordeel mee.
  • Voor iets wat je wilt doen, kun je altijd tijd maken. Het aanleggen van een moestuin kost wel wat meer tijd. Maak je er een Back to Eden moestuin van, dan kost het aanbrengen van een laag houtsnippers tijd. Daarna zal de tijd minimaal zijn, dan is het meer het verzorgen van je toekomstige eten.
  • De kosten van een eigen moestuin zijn erg laag als je gebruik maakt van houtsnippers en overig tuinafval. Geen extra compost meer nodig in de jaren daarna, heb je nog extra nodig dan zou je (bijna gratis) een wormenbuis kunnen maken.
  • Een back to Eden moestuin hoef je echt niet iedere dag water te geven. Dit scheelt in de kosten van het water, maar ook qua tijd ben je dus minder kwijt.

Bovenstaande is niet het belangrijkste….

Zoals hierboven staat beschreven zijn er dus tal van mogelijkheden voor bijna iedereen. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, die zijn er nou eenmaal altijd. Maar vergeten we niet waarom het eigenlijk belangrijk is om je eigen groenten te kweken?

In je eigen groenten zitten veel en dan ook veel meer vitaminen dan in die van de supermarkt! Daarnaast is het als je kinderen hebt geweldig om ze kennis te laten maken met groenten en fruit en samen de moestuin te gaan onderhouden. Quality-time in de moestuin zonder mobieltjes en tablets. Ook verpest je het milieu niet met alle groenten die je zelf biologisch hebt gekweekt. Mocht je met een Back to Eden moestuin zijn begonnen dan heb je binnen een paar jaar een geweldige humus in je eigen tuin dat eigenlijk al goud waard is. Dus, mijn vraag die ik stelde moet eigenlijk anders worden, namellijk:

Wanneer begin jij met een eigen moestuin?

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geïnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeën te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *