Voordelen van houtsnippers in je moestuin

voordelen van houtsnippers

Het is leuk om je moestuin met een dikke laag houtsnippers te voorzien, maar het moet natuurlijk wel wat opleveren.
De 8 voordelen van houtsnippers die ik tegen ben gekomen tijdens mijn zoektocht zijn:

1. Bijna geen extra water nodig

Doordat de grond onder de eerste laag houtsnippers het vocht zeer goed vasthoudt, hoef je bijna nooit meer de sproeier erop te zetten.

2. Bijna geen onkruid meer

Als het hard en langdurig regent, reageren de houtsnippers als een soort spons. Het onkruid wordt dan onderdrukt en krijgt hierdoor veel minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorgen de houtsnippers ervoor dat de bodem geen zonlicht krijgt. Hierdoor zal onkruid niet kunnen ontkiemen.

3. De opbrengst van je moestuin gaat omhoog

Door een continue blootstelling aan “gezonde” aarde, ontwikkelen je groenten zich beter en zal je opbrengst omhoog gaan

4. Jouw planten zijn beter bestand tegen insecten en ziekten

Gezonde planten zijn nou eenmaal beter bestand tegen ziekten. Zoals Paul Gautschi het noemde dat als je zelf gezond bent je ook een veel betere weerstand hebt dan wanneer je zelf aan het kwakkelen bent. Daarnaast zijn de planten beter gehydrateerd en daar hebben de meeste insecten nou net geen behoefte aan.

5. De smaak van je groenten en fruit is veel intenser

Doordat de er constant mineralen in de grond zitten, krijgen je planten altijd voldoende mineralen tot hun beschikking. De mineralen zijn dan ook gedurende de hele groeiperiode op ongeveer hetzelfde niveau in de grond. Hierdoor gaat de smaak er zeker van op vooruit. De vorming van de mineralen gaat de gehele dag door, de wormen zijn namelijk knetterharde werkers.

6. Je hebt geen modder meer in je moestuin

Als het hard heeft geregend, zul je zien dat je geen modder hebt. De houtsnippers zullen zorgen voor een goede afvoer van het regenwater.

7. Het helpt de natuurlijke leefomgeving van de wormen

Wormen “wonen en leven” het liefst in een omgeving die tussen de 12 en 24 graden ligt. Ook willen ze graag organisch materiaal en dan het liefst ook nog in een vochtige grond. Dit is precies wat de houtsnippers veroorzaken dus hierdoor zullen de wormen zich thuisvoelen, hard werken en vermenigvuldigen

8. Het is 100% gratis

Niets is natuurlijk mooier als dit alles ook nog eens 100% gratis is!

Dit zijn in mijn ogen de 8 grootste voordelen van houtsnippers. Mocht ik een voordeel zijn vergeten, laat dan even een berichtje achter zodat dit gedeeld kan worden met iedereen die nog een extra voordeel nodig heeft voordat hij/ zij pas wil beginnen aan een back to Eden moestuin….

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geïnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeën te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *