Wormenbak of wormenbuis

wormenbak of wormenbuis

Om een snelle start te kunnen maken volgend jaar lente met mijn Back to Eden moestuin, ben ik van plan een wormenbak of een wormenbuis te maken. De humus rijke overblijfselen van de wormen ga ik namelijk gebruiken om over de houtsnippers te strooien zodat de grond strak vol voedingsstoffen zal zitten in mijn moestuin. Zoals te lezen is in mijn eerste artikel, heb ik helaas geen kippen.

De keuze: een wormenbak of wormenbuis

Op internet zijn er veel artikelen te vinden over hoe je een bak of buis voor wormen moet maken. Ik wil het liefst zo min mogelijk doen en het moet eigenlijk ook niets kosten. Daarentegen wil ik natuurlijk wel een hele hoge opbrengst ­čÖé . Gratis een wormenbak of buis┬ámaken gaat voor mij lastig worden want ik heb geen donker gekleurde bakken met een deksel en ik heb ook geen regenpijp die ik mag gebruiken. Deze zal ik dus (goedkoop) moeten aanschaffen.

De wormen moeten hardwerkende werknemers worden

Nu ik erover zit na te denken, is het eigenlijk onzin om een aparte wormenbak te maken. Ik zal dan namelijk steeds de bak moet legen en weer vullen, afdekken etc. Dat moet toch anders kunnen. Nou heb ik laatst een videofilm op YouTube gezien van iemand die een wormenbuis maakte en deze in de moestuin ging ingraven. Een buis of regenpijp is gemakkelijk in mijn moestuin te plaatsen en werkt volgens de meesten erg goed.

Voor mijn Back to Eden groentetuin kies ik dus dan ook voor een wormenbuis omdat dit het meest effici├źnte is voor mijn moestuin gezien het aantal vierkante meters dat ik beschikbaar heb.

Hoe maak je een wormenbuis?

Dat is eigenlijk te simpel voor woorden als je de volgende benodigdheden hebt:

  • een regenpijp of pvc buis van ongeveer 60 cm lang en met een diameter van minimaal 12,5 cm
  • een boormachine met een grote boor
  • Ongeveer 50 compost wormen
  • krantenpapier en een stukje schuurpapier
  • water
  • een terracotta deksel of iets wat je op de regenpijp kan leggen zodat het goed afgesloten is.

Als je alles hebt, boor je rondom een flink aantal gaten met een grote boor. Zorg ervoor dat je van de bovenkant gemeten de eerste 25 cm niet gaat boren. Circa 20 cm komt boven de grond en de tweede 5 cm ligt ter hoogte van je houtsnippers. Wanneer de gaten erin zitten zou ik ze eerst nog een beetje opschuren zodat ze geen scherpe randen meer hebben. Zou toch zielig zijn voor je hardwerkende werknemers als ze onnodige blessures oplopen! Graaf nu de buis in de grond en zorg dus dat de buis 20 cm boven de houtsnippers uitkomt. Leg onderin de buis eerst een laag van ongeveer 10 cm met stro of gedroogd gras. Daarna scheur je de krant in reepjes en maak je deze nat. Leg nu +/- 15 cm aan natte strookjes op het gedroogde gras. Nu kunnen de wormen worden toegevoegd! Behandel ze lief want zij gaan al het werk doen. Voeg nu als laatste nog een 5 cm natte reepjes krant toe en de wormenbuis is klaar. Zet de deksel erop en voeg na een paar dagen de groenteresten vanuit je keuken toe.

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm ge├»nspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk idee├źn te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *