Wat is de Back to Eden moestuin methode?

houtsnippers duurzaam

De Back to Eden moestuin methode

Deze vraag heb ik mezelf ook gesteld. In mijn vorige artikel heb ik het gehad over hoe ik een moestuin graag wil zien en onderhouden. Samengevat komt het erop neer dat ik geen uren in de tuin aan het schoffelen wil zijn en geen chemicaliën wil gebruiken. Ik ben mezelf dus gaan verdiepen in de Back to Eden moestuin methode.

Het doel van deze methode is dat je gezonde biologische humus vol met voedingsstoffen gaat krijgen door het continu bedekken van de aarde met houtsnippers

Paul Gautschi (de bedenker van de methode) gebruikt hiervoor houtsnippers. Deze houtsnippers hebben ongeveer het formaat van chips. De houtsnippers in zijn voorbeeld bestaan niet alleen uit bomen, maar ook uit blad en naalden. Dit vermengt met elkaar strooit hij uit over de aarde. De meesten mensen die al zijn begonnen met deze back to eden moestuin methode, leggen eerst ongeveer 5 velletjes krantenpapier op de aarde (kan ook op gras) om deze daarna te bedekken met een 15 – 25 centimeter aan houtsnippers eventueel vermengt met blad. De beste tijd om hier mee te beginnen is natuurlijk in de herfst! Genoeg bladeren die van de bomen vallen en genoeg takken die gesnoeid moeten worden en door de hakselaar kunnen!

De houtsnippers liggen en nu?

Nu laat je alles gewoon overwinteren en de snippers zullen dan gaan composteren. Zeker niet de bovenlaag maar dieper in mulchlaag zul je het echt gaan aantreffen. In het voorjaar kun je dan de houtsnipper aan de kant schuiven en je groentezaden erin leggen, beetje aarde erover en als ze uitkomen de houtsnipper weer terug harken.

Back to Eden moestuin methodeDe eerste jaren zul je af en toe nog wat bemesting op de houtsnipper moeten verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld uit je wormenbak komen. Een wormenbak is eigenlijk na kippen het meest ideale om je moestuin van bemesting te voorzien. De regen zal ervoor zorgen dat de “thee” netjes wordt verspreidt onder de houtsnippers. Je zult zien dat als je de houtsnippers aan de kant schuift dat de je hopelijk ook weer wormen gaat zien. Wormen zijn toch echt je beste medewerkers in je moestuin en je kunt er eigenlijk niet genoeg van hebben. Laat de wormen jouw werk doen!

Belangrijke tip: Ga nooit de houtsnippers omspitten in de tuin

Als je houtsnippers gaat omspitten in de tuin, werkt de hele Back to Eden methode niet meer. De methode is namelijk bedoeld om de aarde te bedekken en juist niet bloot te leggen. Hierdoor blijft het vochtig onder de houtsnippers en krijg je weinig last van onkruid.

 

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geïnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeën te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *