Beginnen met een moestuin

Back to Eden moestuin

Verse eigen groente en misschien wat fruit vol vitamines en mineralen. Wie wil dat nou niet uit zijn achtertuin? Maar hoe begin je? Via deze blog neem ik jullie mee op reis naar de in mijn ogen beste moestuin.

Volgens mij begint alles met het kijken naar de natuur en het kopiëren van dezelfde methode.

Met dit in mijn achterhoofd stapte ik op mijn fiets. Ik fietste langs weilanden, landbouwgebieden en bossen. Bij de landbouwgebieden bleef ik even staan. Dit is toch wat ik eigenlijk in het klein wil hebben. Dus laat ik maar eens goed kijken en zien of ik zaken kan kopiëren in mijn eigen moestuin. Ze waren net op de ene plek bezig met het bewerken van het land. Is dit wat ik wou? Nee. Zulke machines en tijd heb ik niet en iedere keer alles zo omploegen en de grond zo bewerken dat kost me gewoon veel te veel tijd. Ik stapte dus op mijn fiets en na een enkele honderden meters zag ik dat ze aardappels aan het poten waren. Leuk om te zien, had er de laatste jaren nooit echt bij stil gestaan hoe ze dat precies doen. Volgens mij komt het erop neer dat je een kuil moet graven, aardappel erin, en iedere keer er wat zand op moet scheppen om zo een goede oogst te krijgen. Dat zal me thuis ook wel moeten lukken! Tijd om verder te gaan. Onderweg vroeg ik mezelf af waar ik de aardappels in de tuin moest gaan zetten. Dat bracht me op een akelige gedachte

Wat zal ik veel onkruid krijgen als ik op deze manier de aarde bloot leg

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor aardappels bedacht ik mij. Voor alles wat op deze manier groeit en bloeit. Mijn visie op een groentetuin en gezond voedsel is dat ik geen gebruik wil maken van chemicaliën. Alleen, wat moet je dan doen tegen al dat onkruid. Biologisch? of toch maar gewoon op de knietjes in de tuin en onkruid wieden? Bah, daar heb ik dus echt helemaal geen zin in! Een beetje teleurgesteld fietste ik verder. Zou een groentetuin dan toch niets voor mij zijn? Verderop hebben ze een moestuin vereniging en laat ik daar maar eens gaan kijken.

Grappig om al die mensen zo te zien. Ik dacht dat ik met mijn leeftijd (40) wel wat jong zou zijn voor een groentetuin, maar dat bleek hier helemaal niet. Overal zie je mensen onkruid weghalen en netjes alles aanharken en de planten inspecteren. Veel hebben ook een eigen “schuurtje” waar ze een scala aan tuingereedschap hebben liggen. Kom ik aan met mijn schop en hark 🙂 Zo kijkende naar de moestuinder, zie ik dat ik er echt niet onderuit ga komen om flink wat tijd in te ruimen om onkruid te wieden en de grond te besproeien met water als het wat langer droog is geweest. Wat een indrukken heb ik gekregen. Ik besloot weer verder te fietsen en wou even de bossen in. Even lekker daar rondlopen.

Tijdens het lopen door het bos ging ik alles even op een rijtje zetten wat ik allemaal had gezien en hoe ik nu over een moestuin dacht. Ik kwam tot de conclusie dat het minder leuk was dan ik voor ogen had en misschien ook best nog wel prijzig. Dit omdat ik toch iets van biologische aarde zal moeten hebben en telkens dit zou moeten aanvullen omdat de moestuin veel voedingsstoffen nodig zal hebben.

Maar ik wil hoe dan ook verse groente, omdat dat nou eenmaal vele malen gezonder is dan alles wat in de supermarkt ligt.

Waarom ging ik ook alweer op de fiets deze fietstocht maken? Om te zien hoe in de natuur alles op een duurzame manier groeit. Gek genoeg tot op heden heb ik daar helemaal niet naar gekeken! Landbouw en moestuinen zijn immers niet de natuur.  Daar stond ik nu wel, maar wat kun je in een bos zien aan planten? Voornamelijk bomen. Veel bladeren op de grond. Takken, etc.

Paul Gautschi en zijn Back to Eden moestuin

Ik herinnerde mij een Youtube film van Paul Gautschi. En toen snapte ik het. Ik begon te graven in het bos en zag dus echt onder de bladeren en de takken een geweldige grond. Perfect voor een moestuin! Ik werd weer helemaal enthousiast en thuisgekomen ben ik meteen de film weer gaan bekijken. De film is ook te zien op internet: www.backtoedenfilm.com.  De film is gratis, je kunt hem ook kopen en Paul Gautschi steunen. Mijn conclusie is dat ik op deze manier mijn moestuin wil gaan starten.

De eerste horde is genomen en in mijn volgende artikel zal ik gaan uitleggen wat de back to eden manier is en wat het grootste verschil is met het normale moestuinieren.

Bedankt Paul Gautschi. Je bent een enorme inspiratiebron voor mij!

Sander

Paul Gautschi heeft mij enorm geïnspireerd en met zijn methode wil ik volgend jaar lente mijn eigen moestuin beginnen: de Back to Eden moestuin. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk ideeën te geven voor zowel de startende back to eden tuinder, als de gevorderde. Ik sta altijd open voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *